Kawy – co wybrać, gdzie pić?

Wiele z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawki, która pobudza i pozwala na zrelaksowanie się w ciągu dnia. Pośród  kaw w restauracjach, pubach i kawiarniach największa popularnością cieszą się przede wszystkim kawy z dodatkiem mleka: face latte oraz cappuccino. Obie te kawy posiadają aromatyczne  espresso – jest to kawowa podstawa, uzyskiwaną podczas filtrowania gorącą wodą zmielonej kawy. Cały proces odbywa się w ekspresie. Zupełnie innym typem kawy jest american – mocna, czarna kawa. Kawa american często mylona jest z kawą mieloną czy rozpuszczalną. Jednakże kawa rozpuszczalna przygotowywana jest z kawy przetworzonej mechanicznie, a american jest to espresso zalewane wrzątkiem. Picie kawy powinno odbywać się miejscami do tego przeznaczonych. My zachęcamy do wychodzenia do kawiarni, gdzie znają się na parzeniu kawy. Najczęściej takie miejsca rozpoznamy po aromacie świeżo mielonej kawy oraz czystości. Wiele mówi również o miejscu użytkowany ekspres. Powinien być czysty i zadbany.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>