Bośnia – tygiel kulturowy i smaki kraju

Bośnia potrafi zaskoczyć na każdym kroku, dlatego spędzenie tu wolnego czasu to doskonały pomysł na wakacje. Kraj ten zachwyci nas przede wszystkim wspaniałą architekturą, licznymi budowlami sakralnymi (kościołami, minaretami oraz monastyrami). To także miejsce, gdzie posmakujemy wyjątkowej kuchni – dla poszukiwaczy nowych smaków będzie to prawdziwie bogata wycieczka! Warto skosztować tutejszej kuchni – każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Miłośnicy mięsa zasmakują w tutejszych daniach z jagnięciny – przede wszystkim są to doskonałe capite, podawane z pomidorowo-paprykowym ajwarem. Danie to uznawane jest za jedno z dań narodowych. Osoby ceniące potrawy na bazie warzyw bez mięsa z pewnością rozsmakują się w znakomitej szkopskiej sałatce. Składa się ona z pomidorów, świeżych ogórków oraz słonego, koziego sera. Całość  podawana jest ze świeżym pieczywem oraz sosem czosnkowym. Lub delikatniejszym, jogurtowym. Będąc w Bośni nie sposób skosztować wyjątkowej, mocnej kawy,która jest tu serwowana w niewielkich tygielkach z dodatkiem cukru. O jej wyjątkowym smaku decyduje sposób jej przyrządzenia. Do kawy często podawane są lokalne przysmaki.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>